Усмивката - най-краткият път между двама души!
лого на Черни Осъм
 Д-р София Кусева и Д-р Христо Рачев, Д-р Нели Данчева-Рачева и а Д-р София Кусева и Д-р Христо Рачев Д-р София Кусева  Д-р Христо Рачев- младшиД-р Христо Рачев- младши - най-младият ни дентален лекар Рачев по

Лазерното лечение в стоматологията


 
Терапевтичните възможности за лазерното лечение от видимата червена област от спектъра са широко известни.
Лазерната терапия се прилага като самостоятелен метод или съвместно с други терапевтични средства в офталмологията, дерматологията, стоматологията, гинекологията, травматологията, хирургията и при вътрешните заболявания.
От безспорно установените терапевтични възможности на нискоинтензивното лазерно лечение от червения спектър, съществено е неговото АКТИВНО СТИМУЛИРАЩО ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ ВЪЗСТАНОВИТЕЛНИТЕ ПРОЦЕСИ В ТЪКАНИТЕ.
То е свързано с настъпващо подобряване на кръвообращението в областта на облъчване, активиране на метаболитните процеси, засилен синтез на белтъчини и нуклеинови киселини, въздействие върху хуморалния и клетъчен имунитет и метаболитните процеси в клетките. 
Клинично-експерименталните изследвания при болезнени състояния, свързани със забавени възстановителни процеси в тъканите, доказват настъпване на ускорено възстановяване на гранулационната тъкан, ускоряване на фиброгенезата, узряване на съединителната тъкан, възстановяване на съдовата мрежа и активно стимулиране на епителизацията.
Доказан е стимулиращия ефект на лазерното лъчение върху функционалните и възстановителни процеси в тъканите. В условията на патологичния процес то стимулира метаболитните процеси. Ускоряване на дифернециацията на клетките и възстановяване на функционалната им активност лежат в основата на лазерната стимулация на регенеративните процеси. Настъпва съкращение на времетраенето на отделните фази на регенерация, съдова и макрофагеална реакция, формиране на гранулационна тъкан и съзряване на съединителна тъкан. 
СПОСОБНОСТТА ЗА РЕГЕНАРАЦИЯ е едно от основните свойства на живата тъкан. При определени условия обаче процесите на регенерация могат да бъдат нарушени. Най-неблагоприятен фактор е хипоксията - кислородна недостатъчност. Многобройни експериментални изследвания дават основание да се предполага, че един от механизмите на положително въздействие на лазерното лъчение при нарушени регенерационни прицеси е неговото благоприятно въздействие еърху килсородния баланс.
Съществено е АКТИВИРАНЕТО НА ИМУННАТА СИСТЕМА, свързано с усилване интензвиността на деление на имунокомпетентните клетки лимфоцити.

« обратно

Коментари /0/


Няма написани коментари.

Добави коментар


Всички полета маркирани с * са задължителни.