Усмивката - най-краткият път между двама души!
лого на Черни Осъм
 Д-р София Кусева и Д-р Христо Рачев, Д-р Нели Данчева-Рачева и а Д-р София Кусева и Д-р Христо Рачев Д-р София Кусева  Д-р Христо Рачев- младшиД-р Христо Рачев- младши - най-младият ни дентален лекар Рачев по

За най-малките ни пациенти


 

1.   Кога трябва да бъде първото посещение на детето при стоматолог ?

Препоръчваме първото посещение при зъболекар да се осъществи около 1год. и 6 мес. Обикновено в тази ранна възраст децата нямат проблеми със зъбите и приемат прегледа като нещо нормално. Когато децата още в първите години започнат да посещават стоматолог само за преглед и като виждат нови и интересни неща, те започват да приемат посещението като игра, а стоматолога- като партньор в съответната игра. Така децата започват да обичат да ходят на зъболекар и очакват с нетърпение следващото посещение.... 

Повярвайте ни, при нас е интересно! Позволете ни да научим децата Ви на това!

2.   Трябва ли да се лекуват млечните зъби, след като ще се сменят ?

Млечните зъби задължително трябва да се лекуват и да не се вадят преждевременно, защото те пазят мястото на постоянните зъби. Ако детето има кариес на млечен зъб е необходимо да се постави пломба, за да не се стигне до инфекция и образуване на гнойна торбичка на венчето. Но дори и в такива случаи зъбчето може да бъде излекувано и да се запази в устата до пробива на постоянния зъб. Нелекуваният млечен зъб може да засегне зародиша на постоянния зъб. Освен това при преждевременна екстракция на млечен зъб, който не е бил лекуван навреме,подлежащия постоянен зъб излиза на криво и това води до промени в цялата зъбна редица. Ето защо, родителите не трябва да пренебрегват състоянието на млечните зъбки на децата си, а да ги лекуват навреме, за да се избегнат бъдещи проблеми със здравето и подредбата на постоянните зъби.

3.   Какви рискове за детските зъби крие употребата на биберон- залъгалка ? Кога трябва детето да се откаже от нея, за да не се навреди на подредбата на зъбите му ?   
През първите две години от живота биберонът- залъгалка не представлява особена опасност за здравето на зъбите. До втората си година обаче детето непременно трябва да се е отказало от него. До този момент растежът на детската челюст може да изглади евентуални повреди върху нея, но не и след тази възраст.
Смученето на биберон - залъгалка води до появата на празнини в захапката /още по- тежки са последиците от смученето на пръсти/. Така при пристрастени към биберона- залъгалка деца често се наблюдават изкривени напред резци и кучешки зъби. Възможно е и изкривяване на кътниците. Стига се до "отворена захапка", която пречи на дъвченето, тъй като празнината между предните зъби затруднява правилното отхапване.
При изкривени напред горни резци устата вече не може да се затвори правилно. При това положение детето постоянно диша преа устата, а това повишава риска от зъбен кариес, защото устната кухина се изсушава по- бързо. Постоянното дишане през устата предразполага и към простудни заболявания, тъй като вдишания въздух не се затопля и овлажнява както въздуха, поет през носа. Децата, пристрастени към залъгалката, страдат по- често от възпаления на средното ухо.
Дългогодишното ползване на залъгалка води не само до празнини в захапката, но и до неправилно положение и функциониране на езика, чрез което се затрудняват звукообразуването и развитието на говора. Не могат да бъдат произнесени правилно най- вече звуци като С и З.


ВНИМАНИЕ ! Не облизвайте залъгалката ! Не сдъвквайте и не давайте тази храна на детето!!! По този начин болествотворните микроби /гъбички и бактерии, причинителят и на кариеса/ могат да бъдат пренесени върху детето Ви.

4. Как да предпазим детето от образуване на кариеси ?

Известно е, че поемането на по- голямо количество захари осигурява повече храна за микроорганизмите и повече киселинност, които да атакуват зъбните тъкани.  Не на последно място - ограничете приема на захари и то особено между храненията на детето през деня.
Повечето деца започват живота си със здрави, силни зъбки. От Вас, родители, зависи да ги запазите такива.

 Детето е изцяло зависимо от Вас и Вашите решения ще имат съществен ефект върху здравето на неговите зъбки!

Замислете се когато оставяте детето да заспива с шишето мляко или сокче! Замислете се, че с желанието си да приспите бързо детето си и да откраднете спокойни минути за себе си, вие го обричате на много посещения в стоматологичните кабинети, на отказ да се храни заради болката от разрушените зъбки. Има една диагноза, която  плаши родителите, когато вече стане факт – множествения кариес ! Това е заболяване, засягащо почти всички млечни зъбки в устата на едно дете. Изисква години на редовни посещения и много интервенции ....

Не е лошо да гушнете детето си за да се успокои и да заспи. Прекрасно е да отделите време за приказка преди лягане. Задължително е вие да създадете навика за миене на зъби. И абсолютна грешка да го оставте да заспи със сладък биберон, с мляко или сокче! Ние можем да дадем съвет и да помогнем, защото никой не е роден родител. Всички се учим заедно с децата си!

Ще помогнем и на децата със сложни заболявания, но повярвайте – никой не обича страха в очите им!

5.Кога трбва да започне миенето на детските зъби?

При децата профилактиката на кариеса включва увеличаване на издръжливостта на зъбките с флуор и силанти. Редовното четкане на зъбките /минимум по 2мин./, изплакването на усната кухина, както и използването на конци и интердентални четки при по- големите деца, намалява риска от образуване на кариес. Изграждането на този навик трябва да започне още след появата на първите зъбки. Превърнете хигиената на устната кухина в интересно занимание за детето и неизменна част от сутрешния и вечерен тоалет.

Първите четки за зъби са силиконови напръстници, с които майките изтъркват нежно първите детски зъбки.

Всички водещи фирми-производители на средства за хигиена на зъбите, произвеждат и специално разработени четки и пасти за децата от 0 до 12години. Те са съобразени с възрастта, с възможността на детето да се справя само и да плюе или да не успява.

6. Колко често трябва да се води детето  на зъболекар? Посещението при стоматолог е необходимо да става два пъти годишно, т.е. на 5- 6 месеца.Детските зъби са с високо съдържание на вода, което води до много бързо напредване на кариеса в дълбочина след като зъбът бъде засегнат. Много е важно и редовно проследяване на хигиената на децата. За съжаление в следствие на недобра хигиена може да се наблюдава натрупване на зъбен камък при деца на 6- 7 години. Веднъж образувал се, зъбният камък може да бъде почистен само от стоматолог. Ако не се обърне достстъчно внимание на хигиената в тази възраст е възможно развитие на възпаление на венците /гингивит/, който в по- късна възраст да доведе до пародонтит. Най- добре е всеки проблем в устната кухина да бъде открит и лекуван в началото. За това редовното посещение при стоматолог може да реши бъдещи проблеми, а и да утвърди едно положително отношение на детето, което не е маловажно.

7.Как да подготвим детето за първото посещение при стоматолога

За да се избегнат негативните емоции, добре е подготовката да започне още от вкъщи с приказки за зъбките, да се обясни на детето в подходяща форма за предстоящото лечение.

След като се обясни на детето, се прави първото посещение в кабинета.

Детето трябва да се запознае с обстановката, с машините и ако е спокойно, да се направи преглед.

Родителите не трябва да споделят негативни впечатления от посещение при стоматолог. Те трябва да контролират собствените си емоции, защото поведението на детето зависи от поведението на родителите.

Ако те са изплашени или притеснени, това състояние се предава и на детето, което затруднява работата впоследствие.

Не заплашвайте детето си с „чичо доктор“, впоследствие трудно може да изкорените това.

Не разказвайте на детето какво ще прави стоматологът. Остовете това да се обясни от професионалиста. Добрият стоматолог има индивидуален подход и знае какво точно и как да бъде обяснено.

Ако детето е спокойно и е възможно още в първото посещение ще му бъде извършена нужната манипулация. Има деца, при които това се случва при следващо посещение – това не бива да ви притеснява. Всяко дете е различно! Очакванията му и усещанията му са различни от това, което си мислят родителите, че е нужно.

Ако на детето му е обещан само преглед при първо посещение – това ще бъде направено.

ПЪРВОТО ПОСЕЩЕНИЕ Е ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ДОВЕРИЕ.

Не допускайте първото посещение да е посещение при спешност!

Наградете детето си след приключване на манипулацията

 

8. Травмираща ли е смяната на млечните зъби?

Всяко дете приема по различен начин ваденето на млечно зъбче. Ако редовно е посещавало стоматолог за профилактични прегледи и не е изпитвало болка в кабинета, то ще се довери на зъболекаря. Важна е и мотивацията от страна на родителите, които да подготвят детето за манипулацията. Ако зъбчето е много разклатено и се държи съвсем леко на венчето, тогава се използва специален анестетичен гел за намазване.

Процедурата е абсолютно безболезнена и детето не изпитва никаква болка. Когато зъбчето не се клати, но трябва да се извади, защото постоянният зъб е пробил, тогава се слага упойка с инжекция. Предварително мястото се намазва с анестетичен гел, за да не усети детето убождането при поставянето на самата упойка.

Когато малките пациенти имат доверие на своя стоматолог и са наясно предварително с това, което им предстои, тогава посещението им в кабинета се превръща в ново приключение, където ги очаква и Феята на зъбките.

« обратно

Коментари /0/


Няма написани коментари.

Добави коментар


Всички полета маркирани с * са задължителни.