Усмивката - най-краткият път между двама души!
лого на Черни Осъм
 Д-р София Кусева и Д-р Христо Рачев, Д-р Нели Данчева-Рачева и а Д-р София Кусева и Д-р Христо Рачев Д-р София Кусева Д-р Христо Рачев- младшиД-р Христо Рачев- младши - най-младият ни дентален лекар Рачев по

Зъбни протези


 

 

Със заместването на увредени или извадени зъби се занимава ортопедическата стоматология, посредством имплантация на протези. В сегашно време има най-различни видове протези, както и техники и методи на протезиране. Обикновено към протезиране се пристъпва тогава, когато от зъба е останало толкова малко, че не е възможно поставяне на пломба, или когато въобще липсва в зъбно-челюстната кухина.

Съвременните технологии при протезиране на зъби позволяват бързо и точно подбиране на съответният размер, форма и цвят. С помощта на компютърно моделиране и високоточните инструменти се създават протези със съвършенна точност, удобство и козметичен ефект. Протезирането се дели на два основни раздела - снемаемо и неснемаемо. Названията говорят сами за себе си - при сменяемие е налице възможността за изваждане на протезата, а при несменяемите протезите се поставят за постоянно носене.

Несменяеми зъбни протези - различни конструкции състоящи се от един или няколко зъба заместващи отсъствуващите. Те могат да бъдат прикрепени към съседни здрави такива с помощта на различни фиксиращи елементи - колонки, мостове и др. Несменяемите протези биват метални (металнии или златни), комбинирани ( метал и пластмаса), пластмасови, керамични и металокерамични. Могат да бъдат единични коронки, изкуствени зъби или мостовидни протези. Особен вид несменяеми протези предствляват имплантите

Все още битува мнението, че когато стоматолога препоръчва поставяне на зъбна коронка то това означава, че зъба е увреден. На практика това не е точно така. В много от случаите поставянето на коронка се явява единствения шанс за спасяване на зъба. Зъбните коронки се причисляват като към несменяемите, така и към сменяемите зъбни протези. Протезиране посредством зъбни коронки се налага в случаите, когато зъба е силно поразен от корозционни процеси и е достатъчно разрушен, за да не може да изпълнява своите функции.

 

Стоматолозите прибягват към поставяне на зъбни протези в случаите, когато:

 • дефекта на зъба е толкова голям, че е невъзможна неговата реставрация;
 • увредена е коренчевата част на зъба;
 • отсъствие на един или няколко зъба.
 • Очевидно отсъствието на зъби е доста мъчително за пациента. Искренната усмивка е невъзможна в случаите , когато липсват зъби и това обикновено води до комплексиране. Поради тези причини протезирането на зъбите преди всичко се извършва с козметични и естетически цели. Над всичко обаче протезирането на зъби се прави с цел съхраняване на здравите и организма, като цяло.

Обширните дефекти в зъбния ред водят до непълноценност на акта на хранене на човека. Това може бързо да доведе до увреди и заболяване на стомашно-чревния тракт и ЛОР органите. Немалко проблеми настъпват дори при липсата само на един зъб. Всичко това обяснява необходимостта от протезиране на зъби.

В настоящето съществуват най-различни варианти на зъбни протези, поради което е възможно качествено протезиране във всеки стоматологичен кабинет.

На първо време са се появили сменяемите зъбни протези:

 • Напълно сменяеми зъбни протези;
 • Частично сменяеми зъбни протези, които се делят на:
  • пластинчати протеи;
  • иммедиатпротези;
 • сменяеми сектори или сменяем зъбен ред;
 • условно сменяеми протези.

При пълно отсъствие на зъби в челюстта се използва пълно сменяеми протези. Повечето от тези протези се изработват от полимерни материали.

Протези от този род имат доста недостатъци:

 • понякога не е възможно постигане на добра фиксация на протезата, вседствие на анатомичните особености на челщстта;
 • възможно е възникване на дискомфорт при употребата на твърда храна.

Желателно е, ако има възможност да се премине към други методи на протезиране. Ако при пълна загуба на зъби в челюстта е възможно да си позволите протезиране посредством мини импланти - направете го.

Пластиначати частични протези - използват се при частични дефекти на зъбния ред. Изработват се сравнително бързо и са обикновено доста евтини.

Дъговидни протези (от bugel- дъга) дъговата конструкция на протезата позволява опора и на собствените зъби. В сравнение с пластинчатите частични протези при дъговидните процеса на храносмилане и разпределение на храната е доста близък до физиологичния.Този тип протези се фиксират на съседните зъби в редицата с помощта на метални скобки. Дъговидните протези могат да не се свалят поради което ги наричаме и условно сменяеми.

Сменяеми зъбни протези - изискват специално отношение. Необходимо е редовно да се почистват от полепнала храна и наличието на бактерии.

Несменяеми зъбни протези закрепват се дългосрочно. Те се делят на няколко вида - метални (метал, злато), комбинирани( метал и пластмаса на лицевата страна на коронката), метало керамични и керамични. Могат да бъдат единични коронки или мостовидни протези.

Счита се, че несменяемите протези най-добре възстановяватдъвкателната функция.

Мостовидни несменяеми протези изготвят се от метал, облицован с керамика. Съществуват много технически решения за изработката на мостовидни протези.

Единственият неприятен момент при протезирането се явява привикването към нея.

 

Дъговидно протезиране

Традиционно за лечение на обширни зъбни дефекти са се използвали сменяеми пластинчати протези. В настоящето е намерен достоен заместник на пластинчатите протези - дъговидните протези. Дъговидната протеза също може да се причисли към сменаемите. Разликата между пластинчатите и дъговидните протези е в това, че при дъговидните е налице правилно разпределение на храната при  дъвчене не само спрямо опорните зъби, ни по цялата челюст. Важно преимущество на дъговидната протеза е това, че тя не покрива небцето в устната кухина. Това допринася и пошбързото привикване мъм тази протеза от страна на пациента, не се забелязва изменение на дикцията при говор, не възникват неудобства и т.н.

По начина на фиксиране, дъговидните протези се делят на:

 • фиксиране с кламери;
 • фиксиране със скоби.

Сериозен недостатък на дъговидните протези е в това, че те не са приложими в случаите в които е налице пълна липса на зъби в челюстта.

 

« обратно

Коментари /0/


Няма написани коментари.

Добави коментар


Всички полета маркирани с * са задължителни.