Усмивката - най-краткият път между двама души!
лого на Черни Осъм
Феята на зъбките Мери иска да види колко са смели малките ми пациКабинет 1КАБИНЕТ - 2  Стоматологична машина Anthos A6 PlusДИГИТАЛЕН РЕНТГЕНОВ АПАРАТ ANTHOSД-р Христо Рачев

Зъбният кариес


 

Кариесът е инфекциозно заболяване, което води до разрушаване на твърдите тъкани на зъбите. Причината за появата му е бактериална дейност в устната кухина, която причинява разпадане на зъбната тъкан, започваща най-често от емайла и продължаваща в дълбочина. Източник:

Бактериите заедно със слюнката и останки от храна, обвиват зъба образувайки тънък слой който наричаме зъбна плака. Плаката се образува много лесно при наличие на механично нараняване на емайла на зъбите, като и в основата на венците. Някои от бактериите, съдържащи се в плаката преобразуват захарта и карбохидратите от храната в киселини. Тези киселини разграждат минералите на повърхността на зъба и така се формират микроскопични дупчици (ерозии), които с течение на времето се уголемяват.

Зъбният кариес е често срещано заболяване у човека. Симптомите му са най-често визуални в начален стадий. При напреднала фаза се усеща болка в зъба при химични и физични дразнения (топло, студено, сладко, натиск на зъба и др.). Лечението се извършва посредством пломба, като кариесът се отсранява.

Симптоми:

Ранната поява на кариес много тругно се диагностицира. В по-късен етап загниването нарушава зъбния емайл, зъба става чувствителен при ползването на сладки храни, топли или студени напитки.

Колко време трае лечението на кариес зависи от това в какъв стадий е открит. Когато заболяването се открие в ранен стадий лечението е бързо и вероятността да се запази целостта на зъба е голяма. В по-тежки случаи, когато кариеса е нарушил емайла, възстановяването без намеса на стоматолог е невъзможно. Времето на ерозия причинена от кариес за всеки пациент е индивидуално. Кариеса е способен в рамките на няколко месеца да разруши целостта на заболелия зъб или това може да продължи години.

Превантивни мерки:

Намаляването на количеството зъбна плака до голяма степен намаля и риска от кариес. Най-добрия начин за намал    ване на количеството на зъбна плака е ежедневното миене на зъбите с паста и четка (поне два пъти дневно). Ограничавайте възприемането на сладки храни - шоколад, шоколадови бонбони, захарни изделия. Дъвченето на дъвки съдържащи ксилотол след всяко ядене намаля риска от образуването на киселинна среда в устата. Спомощта на флуоридна терапия можете да заздравите зъбите си.

Лечение:
Стандартното лечение на кариес е почистване на заболелия участък и запълване с пломба. След, като стоматолога почисти загнилея участък (понякога се налага и поставяне на упойка), зъба се запълва с подходящ за целта материал (фотополимер или амалгама. Амалгамата обикновено се използва за запълване на кътните зъби.

Ако увреденият от кариес участък е обширен и след обработката е невъзможно зъба да поеме количеството материал за запълване, се налага поставяне на коронка.

Понякога се случва естествената коронка на зъба да е непокътната, а в същото време кариеса да се намира дълбоко в зъба. В такива случаи може да се наложи да бъдете прегледан от специалист ендодонт. Процедурата включва премахване на пулпата на зъба и заместването и с инертен материал. В повечето случаи се налага подмяна на естествената коронка на зъба с изкуствена.

Кога да се обърнем към заболекар?

Ранният стадий на кариес обикновено е съпроводен с болка в зъба. Най-надежден метод за установяване на кариес е рентгенографията на зъбите. В случай, че по време на хранене или приемане на топли или студении напитки почувствате болка обезателно се консултирайте със специалист.

 

« обратно

Коментари /0/


Няма написани коментари.

Добави коментар


Всички полета маркирани с * са задължителни.