Усмивката - най-краткият път между двама души!
лого на Черни Осъм
 Д-р София Кусева и Д-р Христо Рачев, Д-р Нели Данчева-Рачева и а Д-р София Кусева и Д-р Христо Рачев Д-р София Кусева  Д-р Христо Рачев- младшиД-р Христо Рачев- младши - най-младият ни дентален лекар Рачев по

Зъбният кариес


 

Кариесът е инфекциозно заболяване, което води до разрушаване на твърдите тъкани на зъбите. Причината за появата му е бактериална дейност в устната кухина, която причинява разпадане на зъбната тъкан, започваща най-често от емайла и продължаваща в дълбочина. Бактериите заедно със слюнката и останки от храна, обвиват зъба образувайки тънък слой,  който наричаме зъбна плака. Плаката се образува много лесно при наличие на механично нараняване на емайла на зъбите, като и в основата на венците. Някои от бактериите, съдържащи се в плаката преобразуват захарта и въглехидратите от храната в киселини. Тези киселини разграждат минералите на повърхността на зъба и така се формират микроскопични дупчици (ерозии), които с течение на времето се уголемяват.

Зъбният кариес е често срещано заболяване у човека. Симптомите му са най-често визуални в начален стадий. При напреднала фаза се усеща болка в зъба при химични и физични дразнения (топло, студено, сладко, натиск на зъба и др.). Лечението се извършва посредством пломба, като кариесът се отсранява от стоматолога, под или без упойка.

Симптоми:

Ранната поява на кариес много тругно се диагностицира.Ако е във видимата част на зъба се забелязват първоначално бели петна.Най-трудно се откриват странично разположените кариеси. Затова е необходимо да се правят рентгенови снимки през 2 години. В по-късен етап загниването нарушава зъбния емайл, зъба става чувствителен при ползването на сладки храни, топли или студени напитки.

Колко време трае лечението на кариес зависи от това в какъв стадий е открит. Когато заболяването се открие в ранен стадий лечението е бързо и вероятността да се запази целостта на зъба е голяма. Възстановяването без намеса на стоматолог е невъзможно. Времето на ерозия причинена от кариес за всеки пациент е индивидуално. Кариесът е способен в рамките на няколко месеца да разруши целостта на заболелия зъб ( акутен кариес) или това може да продължи години( хроничен кариес).

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ:

Намаляването на количеството зъбна плака до голяма степен намалява и риска от кариес. Най-добрия начин за намал    ване на количеството на зъбна плака е ежедневното миене на зъбите с паста и четка (поне два пъти дневно). ЗАДЪЛЖИТЕЛНО: използвайте конци за почистване на страничните повърхности на зъбите и четки за междузъбните пространства, където е необходимо. Процедурите по хигиената на зъбите са задължителни, ако искаме дълго и щастливо да се усмихваме и храним с тях! Както обикновено се шегуваме насериозно - миенето на зъбите е по-продължително от къпането, ако го правим както трябва!

Ограничавайте възприемането на сладки храни - шоколад, шоколадови бонбони, захарни изделия. Дъвченето на дъвки съдържащи ксилотол след всяко ядене намалява  риска от образуването на киселинна среда в устата. С помощта на флуоридна терапия можете да заздравите зъбите си.

Лечение:
Стандартното лечение на кариес е почистване на заболелия участък и запълване с пломба. След като стоматологът почисти загнилия участък (понякога се налага и поставяне на упойка), зъбът се запълва с подходящ за целта материал (фотополимер или амалгама. Амалгамата обикновено се използва за запълване на кътните зъби, когато се работи по Здравна каса.

Ако увреденият от кариес участък е обширен и след обработката е невъзможно зъбът да остане достатъчно стабилен за дъвчене, се налага поставяне на коронка.

Понякога се случва естествената коронка на зъба да е непокътната, а в същото време кариесът да се намира отстрани, дълбоко в зъба. В такива случаи може да се наложи зъбът да бъде лекуван ендодонтски. Процедурата включва премахване на пулпата на зъба и заместването и с инертен материал. Тази процедура изисква 2 посещения, ако се работи под упойка, 3 или повече посещения, ако се налага да се работи без упойка. 

Кога да се обърнем към заболекар?

Ранният стадий на кариес обикновено е съпроводен с болка в зъба. Най-надежден метод за установяване на кариес е рентгенографията на зъбите. В случай, че по време на хранене или приемане на топли или студении напитки почувствате болка задължително се консултирайте със специалист.

 

« обратно

Коментари /0/


Няма написани коментари.

Добави коментар


Всички полета маркирани с * са задължителни.